Het Energielabel

Hoe wordt het energielabel bepaald?


Tijdens een energielabel opname worden allerlei gegevens verzameld om de energieprestatie van de woning te bepalen. Er wordt vooral gekeken naar de bouwkundige en installatietechnische eigenschappen van het gebouw. Hier zijn de belangrijkste zaken die gemeten of beoordeeld worden:


  • Isolatie van de woning

Dakisolatie

Vloerisolatie

Muurisolatie (spouwmuur of anderzijds)

Glas: type beglazing (enkel, dubbel, HR++, triple glas)

  • Installaties

Verwarming: type cv-ketel, warmtepomp, stadsverwarming, etc.

Warm tapwater: hoe wordt warm water geleverd?

Ventilatie: natuurlijke ventilatie, mechanisch, met of zonder warmteterugwinning (WTW)

Koeling (airco of andere systemen)

  • Bouwjaar en type woning

Woningtype (hoekwoning, rijwoning, appartement, vrijstaand)

Bouwjaar (belangrijk i.v.m. bouwvoorschriften en isolatienormen)

Aanbouw of verbouwingen die van invloed zijn op de energieprestatie

  • Afmetingen

Oppervlakte van vloeren, gevels, daken en ramen

Inhoud van de woning

Oriëntatie van de woning (bijv. ligging t.o.v. de zon)

  • Aanwezige duurzame installaties

Zonnepanelen (PV-panelen)

Zonneboiler

Warmtepomp

Regenwatersysteem (soms)



  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Waarom een energielabel?

Het Energielabel geeft de energieprestatie van een woning aan. Ook staat in het Energielabel beschreven welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Hoe zuiniger een woning is, des te aantrekkelijker deze wordt. Huizenkopers willen dan ook weten hoe energiezuinig een woning is voordat ze een beslissing nemen. Een erkend Energielabel is in dat geval verplicht.


De gecertificeerde EP-adviseur voert de opname uit volgens de NTA 8800 methode. Jarnovoert de gegevens in in speciale software die op basis van rekenregels het energielabel bepaalt.


Het resultaat is een energielabel (klasse A t/m G) dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Daarbij krijgt u ook een rapport met aanbevelingen voor verbetering (bijv. “Vervang enkel glas door HR++ glas”).


Valt het energielabel laag uit? Met zonnepanelen kunt u het energielabel bijna altijd verhogen. Neem hiervoor contact op met www.solarnop.nl



Aanvragen

 Energielabel verplicht bij verkoop woning



Dat een energielabel voor uw woning verplicht is, dat wist u waarschijnlijk wel. Dat u een voorwaardelijke boete krijgt bij ontbreken ervan, wist u waarschijnlijk ook. Maar weet u dat deze boete per 3 juli 2019 direct en onherroepelijk kan worden opgelegd?

Het is sinds 2008, bij de verkoop van een woning, al verplicht een energielabel aan de koper de overhandigen. Dit werd in de praktijk niet strikt genoeg nageleefd, waardoor sinds 2015 het definitieve energielabel werd geïntroduceerd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op naleving van deze energielabelplicht. Zij controleren of er ook daadwerkelijk wordt voldaan aan deze plicht bij verkoop van de woning. De boetes bij het niet naleven ervan kunnen oplopen tot ruim 400 euro. 

Energielabel verplicht bij verhuur woning

Woningcorporaties en andere verhuurders zijn verplicht om een afschrift van het energielabel beschikbaar te stellen bij verhuur aan een nieuwe huurder. Bij het ontbreken van een geldig woninglabel riskeert de woningeigenaar een boete van 170 euro voor natuurlijke personen of 340 euro voor rechtspersonen. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws).